De Willemsvaart is een rederij die sinds 2009 vanuit Den Haag naar Scheveningen vaart. Zoals Koning Willem I het bedacht heeft. Toeristische boottochten naar de kust.
Er zijn echter ook boottochten mogelijk in de stad en naar Leidschendam-Voorburg, Leiden, Delft en Delfshaven (Rotterdam). Vanzelfsprekend spelen kwaliteit en persoonlijke aandacht voor onze gasten een belangrijke rol. Wij hebben jarenlange ervaring in het organiseren van vaartochten in Den Haag/Scheveningen en geven u graag vrijblijvend advies. Met circa 60 aanlegplaatsen in en om Den Haag (en nog velen daarbuiten) is er altijd wel een locatie om te starten/eindigen die u goed uitkomt.
De Willemsvaart is genoemd naar Koning Willem I, die -op verzoek van Burgemeester Copes van Cattenburch- de aanzet heeft gegeven om vanaf de Prinsessegracht vanuit Den Haag naar Scheveningen een waterweg te laten graven.
Het eerste deel, de Koninginnegracht, is gegraven tussen ongeveer 1826 en 1834. Het tweede deel, “het Kanaal”, is gegraven tussen 1854 en 1864.
Vanaf 1834 hebben schepen meer dan 100 jaar lang vele honderdduizenden toeristen naar de kust gebracht. Eerst tot de Koninginnebrug (die was wit en werd daarom al snel Witte brug genoemd) waarna men kon overstappen op koetsen naar het Badhuis (over de Badhuisweg) en vanaf 1864 tot aan de Gondelstraat bij het Seinpostduin (bekend van het Panorama van Mesdag).
Op de foto hieronder is een rondvaartboot te zien bij de Haringkade (circa 1920), met op de achtergrond de nog bestaande “Groene brug” bij de Nieuwe Duinweg. Aan de kade liggen vele vrachtschepen (o.a. uit Amsterdam).
De toeristische boottochten hebben geduurd tot ongeveer 1968. Toen besloot de gemeente Den Haag om een dam aan te leggen in de binnenstad, bij de Dr. Kuyperstraat. Die dam was noodzakelijk geworden vanwege het toenemend aantal auto’s dat via de Utrechtsebaan Den Haag in kwam en verliet.
Na 1968 werd het dan ook stil op het water van de Koninginnegracht en het Kanaal. De vier binnenhavens (de Binnenhaven, het Schelpengat, Balkengat en Grinthaven) aan het eind van Het Kanaal werden in 1970 gedempt. Wat overbleef was een stille, vergeten waterweg.
Jarenlang werd de dam gezien als het “einde” voor alle rondvaarten op de Koninginnegracht en Het Kanaal. De Willemsvaart zag diezelfde dam echter als een mooi “begin”(punt) en mede dankzij Wethouder Baldewsingh werd het in 2009 mogelijk om de toeristische boottochten op deze bijzondere waterwegen op te starten. Op verzoek van de Willemsvaart zijn in het voorjaar 2009 twee nieuwe aanlegplaatsen gemaakt: een in de binnenstad bij de bovengenoemde dam en een bij de Witte brug (Madurodam).
Er is hierbij gekozen voor aanlegplaatsen in dezelfde stijl als de aanlegplaats die al voor 1900 bij de Javastraat te vinden was (zie foto hieronder).
In 2014 is de dam in de Koninginnegracht afgebroken. Sinds dat moment kan men met de boot weer vanuit de stad naar de kust varen.
Er is weer heel veel mogelijk op de Haagse waterwegen.
Vanaf de herfst van 2021 vaart de Willemsvaart ook met een (overdekte) Salonboot ("Oriënt") uit 1925. Deze kan (nog) niet naar de Haringkade, maar via het Verversingskanaal wel naar Scheveningen. Met deze boot kunt u ook naar Rotterdam en Leiden. Regen is geen spelbreker meer.